Uitzending 2Doc: Onverharde weg naar vrede

2Doc: Onverharde weg naar vrede

Woensdag 22 mei 2019 om 22.55 uur, NPO 2

Decennia van geweld hebben de bewoners van één van de meest belegerde dorpen van de burgeroorlog in Colombia, Caldono, zwaar getraumatiseerd. Nu het vredesverdrag met de FARC getekend is en de rebellenbeweging langzaam wordt ontmanteld, wil Farid Julicué, leider van de geteisterde gemeenschap, de dorpelingen voorbereiden op de terugkeer van de strijders; de ooit op jonge leeftijd uit Caldono vertrokken rebellen, hebben hun eigen geboortedorp op alle mogelijke manieren schade toegebracht en komen nu als volwassen mannen en vrouwen terug. Maar is er plek voor hen? Hoe ga je om met mensen die zijn gevormd door de oorlog? Hoe houden zij zich staande? En, zijn hun slachtoffers bereid om vergeving te schenken en hen weer op te nemen?

De moedige gemeenschapsleider begrijpt als geen ander de complexiteit van verzoening. Toch droomt Farid van een vreedzame toekomst voor zijn kleinkinderen. Hij bezoekt de ex-FARC-guerrilla’s die in een nabijgelegen transitiekamp verblijven en belegt een verzoeningsbijeenkomst. Maar angst, haat en onbegrip zijn nog erg groot onder de dorpelingen. Ondertussen sijpelt nieuws binnen over de steeds verder escalerende conflicten in het land. De weg naar vrede kent veel obstakels…

 Camera & regie: Jaap van ‘t Kruis; montage: Manuel Rombley; geluidsontwerp: Tom Janssen; uitvoerend producent: Sylvia Baan; creative producer: Harmen Jalvingh producer: Janneke Doolaard; eindredactie EOdocs: Margje de Koning.

 ONVERHARDE WEG NAAR VREDE (56’/2019) is een productie van DOXY Films in coproductie met EOdocs. De film kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.

 

 

NOOT VOOR DE PERS
Meer informatie over de documentaire via: EO Communicatie, communicatie@eo.nl of bel Tom Mikkers 06 1113 7834