Paul Blanca overleden (1958-2021) “Deze film redt je leven” Ramón Gieling bijna klaar

Als filmmaker Ramón Gieling vanuit zijn raam een man met een blik bier in de hand en diep in gedachten verzonken regelmatig voorbij ziet komen, spreekt hij hem uiteindelijk aan. Het blijkt fotograaf Paul Blanca. Ramon begint meteen met filmen; Paul’s lichaam is door drank en drugs aangetast, de tijd dringt. Wat begint als een unieke ontmoeting van twee kunstenaars, kan alleen maar leiden tot een rauwe en eerlijke film over hoe kunst en lijden samenvallen, “Paul Blanca: Deze film redt je leven”

Paul Blanca’s foto’s reflecteren de mentale staat waarin hij verkeerde – ze doen pijn of ademen diep verdriet; als een afdruk van een zelfdestructieve toestand, als röntgenopnamen van de uithoeken van zijn geest. Ook in de film staat de deur naar the good, the bad and the ugly steeds open – Blanca spreekt ongecensureerd over zijn intense leven en steeds zijn er, als een landkaart van zijn leven en zijn ’lijden’, de foto’s.

Ramon is blijven filmen, komt in contact met tijdgenoten, (voormalige) vrienden en geliefdes, en collega’s, als Koos Breukel, Katrien Gottlieb, Hans van Manen en Erwin Olaf en filmt ook hen. Inmiddels is de film bijna af. Zodra een uitzendpartner gevonden is, maken we bekend waar en wanneer de film te zien zal zijn.

Credits
Scenario &Regie | Ramón Gieling
Camera | Salvador Gieling
Geluid | Wouter Veldhuis
Montage | Bobbie Roelofs, Ramón Gieling
Producent DOXY | Janneke Doolaard, Sylvia Baan

Films van Ramon Gieling met een geportretteerde hoofdpersoon gaan meestal over de eenzaamheid van de Einzelgänger: Klaas Gubbels (“De levende stilte”), Johan van der Keuken (“Living with your eyes”), Salvador Vega (“De toekomst is over een uur”), Johan Cruijff (“En un momento dado”), Joaquin Sabina (“19 Dias y 500 Noches”), Cyriaque Kouenou (“Home”). En nu Paul Blanca (“Deze film redt je leven”).

Onafhankelijk filmproductiebedrijf DOXY vult haar door de jaren heen opgedane documentaire ervaring al geruime tijd aan met fictie, in de overtuiging dat inhoud de vorm bepaalt. Het combineren van genres is misschien wel ons handelsmerk, nog niet eerder gemaakte, in het oog springende films, die een lang (festival) leven beschoren zijn. Vanuit een heilig geloof in het dynamische proces: avontuurlijk en efficiënt. www.doxy.nl

Deze film is mede mogelijk gemaakt met steun van o.a. het Nederlands Filmfonds i.h.k.v. “Lockdoc”

© 2021 Doxy Films

Bij vragen kunt u contact opnemen door een mail te sturen naar info@doxy.nl of te bellen naar 020 4222607.