Over
Doxy

DOXY is een toonaangevend onafhankelijk film- en televisiebedrijf voor documentaire en -fictie, en projecten daar tussenin – of het nu gaat om een muziekfilm, straatopera, dansdocumentaire of muziekfilm. Ook hebben we, na documentaires als Becoming Zlatan, ons speelveld verbreed met sport-gerelateerde films. Uitgangspunt van DOXY is verbinding van relevante onderwerpen met een originele visuele stijl, in samenwerking met gevestigde en opkomende (internationale)filmmakers. Het gaat daarbij om een nieuwsgierige, kritische en geïnspireerde kijk op de mensen, de verhalen en de beeldtaal die de samenleving een 21e eeuws gezicht geven, in Nederland, in Europa, in de wereld; een dat gevormd wordt door culturele diversiteit en multidisciplinariteit.

De afgelopen jaren is aan DOXY slate funding toegekend door het Nederlands Filmfonds voor de artistieke ontwikkeling van nieuwe films.

Het team van DOXY is al jaren actief in filmproductie en (impact) distributie, maakte tientallen films, nam deel aan competities van A-festivals, won nationale- en internationale onderscheidingen en scoorde (bioscoop)hits. Zo ontvingen Camino – Een feature length selfie (Martin de Vries) en Erbarme Dich, Matthaus Passion Stories (Ramon Gieling) een Kristallen Film voor Box Office succes, en won festivalhit Stop Filming Us (Joris Postema) de Dutch Movies Matter Award 2020. Nieuw te zien dit jaar zijn onder meer de teledoc Dierbaren (Saskia Gubbels), de muziekfilm Here we move here we groove (Sergej Kreso) en gaat onze eerste speelfilm Sisyphus at Work (Ramon Gieling) in première.

Kracht van DOXY is de jarenlange ervaring en het uitgebreide netwerk van het productieteam, onder leiding van Sylvia Baan en Harmen Jalvingh. Producent Janneke Doolaard, die sinds 2004 aan de wieg staat van spraakmakende kwaliteitsdocumentaires, maakt deel uit van Europees producenten netwerk EAVE en was de Producer on the move tijdens Cannes in 2016. Janneke zit in het bestuur van de NAPA (Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie).

DOXY werkt samen met de Nederlandse (regionale) Fondsen, Omroepen, distributeurs en film- en festival platforms als IDFA Forum en Film Forum NYC, en met gerenommeerde buitenlandse producenten, distributeurs, sales agents, fondsen en omroepen als ITVS, Sundance Institute, Creative Europe, Royal Film Commission of Jordan, Enjaaz (Dubai) en VAF. DOXY producties worden aangekocht door de Europese Televisiestations, Al Jazeera, RTHK (China) en HBO.

Ons team

Sylvia Baan

Sylvia Baan is de drijvende kracht achter de (complexe) documentaire- en fictie producties en met haar jarenlange ervaring als uitvoerend producent, uitgebreide netwerk en gevoel voor humor, vormt zij de basis van het productieteam.

Janneke Doolaard

De loopbaan van producent Janneke Doolaard begon rond 1999 als Hoofd Documentaire bij Oscar® winnend bedrijf Egmond Film & TV - later onderdeel van Eyeworks Film & TV Drama, waar zij bioscoop- en televisiedocumentaires produceerde. In 2009 begon zij KeyDocs, dat in 2017 overging in DOXY Films. Janneke maakt sinds 2014 deel uit van Europees producenten netwerk EAVE en was Producer on he move tijdens Cannes in 2016. Na vier jaar in het bestuur van de DPN (Documentaire Producenten Nederland) is Janneke sinds haar oprichting bestuurssecretaris van de NAPA (Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie).

Harmen Jalvingh

Harmen Jalvingh werkte de afgelopen decennia aan meer dan 40 (inter)nationale documentaires. Sinds 2014 werkt Harmen bij DOXY. Geduldig, kritisch en met verstand van zaken begeleidt hij regisseurs bij het ontwikkelen van ideeën en schrijft hij (mee) aan projecten. Harmen was daarnaast National Information Provider International Coproductions voor het European Documentary Network (EDN).

Annemarie Siemons

Annemarie Siemons begeleidt voor Doxy de inhoudelijke ontwikkeling van de fictieprojecten.
Momenteel werkt Annemarie onder andere aan de ontwikkeling van PARADIJS van scenarist/regisseur Bobbie Koek, de dramaserie DE WU'S die wordt geschreven door Ilse Ott en Yan Ting Yuen en geregisseerd door Nicole van Kilsdonk, de door Maarten Lebens geschreven Telefilm MATTIES en de speelfilm PA van scenarist Paul Teunissen. De korte film BIRDLAND was en is nog steeds te zien op diverse (inter)national festivals en de speelfilm SISYPHUS AT WORK van Ramon Gieling is deze zomer te zien in de bioscoop.

Matthijs van de Laar

Na de studie Journalistiek & Media aan de UvA, produceerde Matthijs van de Laar diverse korte films, waaronder de prijswinnaar 'Valt een man uit de lucht'. Ondertussen is Matthijs sinds 2016 onze (post)productieleider bij DOXY en ondersteunt het team bij de uitvoering van vele en diverse producties.
Emma en Matthijs zijn daarnaast een onmisbare schakel in de organisatie en uitvoering van onze impact releases.

Emma Kuijper

Junior producer/productie coördinator Emma Kuijper is rechterhand van Sylvia Baan en een spin in het web van het bedrijf en team. Zij coördineert de aanvragen en initieert projecten met talentvolle, beginnende makers. In maart was Emma online aanwezig tijdens het Visitors-programma op de coproductie markt van de Berlinale en is geselecteerd deel te nemen aan de ACE Training Days in mei. Emma en Matthijs zijn daarnaast een onmisbare schakel in de organisatie en uitvoering van onze impact releases.

Hans de Wolf

Bij diverse documentaire-projecten is het meekijkend advies, en de enorme ervaring van Hans de Wolf regelmatig van onmisbaar belang.

Arthur van den Boogaard

Rode draad in het leven van de afgestudeerde econoom en filosoof is de verhalende kant van de sport. Als journalist werkt hij al bijna vijfentwintig jaar voor Het Parool. Voor deze krant recenseerde hij vijftien jaar lang wekelijks een sportboek. Als theatermaker is hij de medebedenker van Sportmonologen; inmiddels ook een televisieprogramma. Hij publiceerde de toonaangevende bloemlezing Sport en bundelde de beste verhalen uit de Nederlandse wielerliteratuur. Hij schreef een special van het Wielertijdschrift De Muur getiteld ‘Slipstroom’ en voor Hard Gras heeft hij de langlopende serie ‘Voetbal en de Kunst van het Schrijven' over het ambacht voetbalschrijven. Zelf schreef hij de boeken Zo Speelden Wij en Het laatste seizoen: het andere gezicht van Johan Cruijff. Voortbordurend op zijn bijdrage aan de film ‘Becoming Zlatan’ ontwikkelt hij bij Doxy mee aan diverse sportprojecten.

We mogen de Telefilm MATTIES maken!

We mogen de Telefilm MATTIES maken! Regisseur is Ineke Houtman en Maarten Lebens schreef het scenario. Het wordt een spannende jeugdfilm over verlies en vriendschap en een liefdevol…

Stop Filming Us op de shortlist van Prix Italia

Stop Filming Us, een film van Joris Postema, geproduceerd door DOXY Films in coproductie met EOdocs, staat op de shortlist van de 73e Prix Italia. Hiermee is de…

Al Jazeera vertoont ‘Skies Above Hebron’

Met alles wat er deze week in Israël en Palestina gebeurt, is deze film over drie jongens die opgroeien in Hebron (Westelijke Jordaanoever) belangrijker dan ooit. Al Jazeera…