Over
Doxy

DOXY is een toonaangevend onafhankelijk film- en televisiebedrijf voor documentaire en -fictie, en projecten daar tussenin – of het nu gaat om een muziekfilm, straatopera, dansdocumentaire of muziekfilm. Ook hebben we, na documentaires als Becoming Zlatan, ons speelveld verbreed met sport-gerelateerde films. Uitgangspunt van DOXY is verbinding van relevante onderwerpen met een originele visuele stijl, in samenwerking met gevestigde en opkomende (internationale)filmmakers. Het gaat daarbij om een nieuwsgierige, kritische en geïnspireerde kijk op de mensen, de verhalen en de beeldtaal die de samenleving een 21e eeuws gezicht geven, in Nederland, in Europa, in de wereld; een dat gevormd wordt door culturele diversiteit en multidisciplinariteit.

De afgelopen jaren is aan DOXY slate funding toegekend door het Nederlands Filmfonds voor de artistieke ontwikkeling van nieuwe films.

 

Het team van DOXY is al jaren actief in filmproductie en (impact) distributie, maakte tientallen films, nam deel aan competities van A-festivals, won nationale- en internationale onderscheidingen en scoorde (bioscoop)hits. Zo ontvingen Camino – Een feature length selfie (Martin de Vries) en Erbarme Dich, Matthaus Passion Stories (Ramon Gieling) onlangs een Kristallen Film voor Box Office succes, en won Stop Filming Us (Joris Postema) de Dutch Movies Matter Award 2020. Later dit jaar zijn onder meer de teledoc Dierbaren (Saskia Gubbels) de Kort! Birdland (Ashgan El-Hamus) en de muziekfilm Here we move here we groove (Sergej Kreso) te zien zijn, en gaat onze eerste speelfilm Sisyphus at Work (Ramon Gieling) in première.

 

Kracht van DOXY is de jarenlange ervaring en het uitgebreide netwerk van het productieteam, onder leiding van Sylvia Baan en Harmen Jalvingh. Producent Janneke Doolaard, die sinds 2004 aan de wieg staat van spraakmakende kwaliteitsdocumentaires, maakt deel uit van Europees producenten netwerk EAVE en was de Producer on the move tijdens Cannes in 2016. Janneke zit in het bestuur van de NAPA (Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie).

 

DOXY werkt samen met de Nederlandse (regionale) Fondsen, Omroepen, distributeurs en film- en festival platforms als IDFA Forum en Film Forum NYC, en met gerenommeerde buitenlandse producenten, distributeurs, sales agents, fondsen en omroepen als ITVS, Sundance Institute, Creative Europe, Royal Film Commission of Jordan, Enjaaz (Dubai) en VAF. DOXY producties worden aangekocht door de Europese Televisiestations, Al Jazeera, RTHK (China) en HBO.

Ons team

Harmen Jalvingh

Harmen Jalvingh werkte de afgelopen decennia aan meer dan 50 (inter)nationale documentaires, zoals "Bloody Mondays & Strawberry Pies" en "Parts of a family". Sinds 2014 werkt Harmen bij DOXY. Geduldig, kritisch en met verstand van zaken begeleidt hij regisseurs bij het ontwikkelen van ideeën en schrijft (mee) aan projecten. , weet hij de ideeën behendig om te zetten in coherente documentaire plannen. Daarnaast is hij National Information Provider International Coproductions voor het European Documentary Network (EDN).

Sylvia Baan

Sylvia Baan is de kracht achter de (complexe) producties en met haar jarenlange ervaring als uitvoerend producent, uitgebreide netwerk en gevoel voor humor, vormt zij de basis – en kracht – van DOXY’s productieteam. Eerder werkte ze aan de speelfilm 'Tramontana', 'Felice, Felice' en 'Johan Cruijff: En un momento dado'.

Janneke Doolaard

De loopbaan van Janneke Doolaard begon als Hoofd Documentaire bij Oscar® winnend bedrijf Egmond Film & TV - later onderdeel van Eyeworks Film & TV Drama, waar zij baanbrekende bioscoop- en televisiedocumentaires produceerde.

Matthijs van de Laar

Na de studie Journalistiek & Media aan de UvA, produceerde Matthijs van de Laar diverse korte films, waaronder de prijswinnaar ‘Valt een man uit de lucht’. Matthijs is sinds 2016 productieleider bij DOXY en weet alle producties draaiende te houden.

Emma Kuijper

Bonnie Henderson

Annemarie Siemons

Annemarie Siemons begeleidt voor Doxy de inhoudelijke ontwikkeling van de fictieprojecten. Marleen Gorris’ ANTONIA en Pieter Verhoeff’s NYNKE vormden de basis van haar liefde voor de Nederlandse film waarvoor ze vele jaren de pr en marketing deed. In 2014 maakte zij de overstap naar inhoudelijke (script-)ontwikkeling.
Momenteel werkt Annemarie onder andere aan de ontwikkeling van PARADIJS van scenarist /regisseur Bobbie Koek, de speelfilm PA van scenarist Paul Teunissen en de televisieserie DELTA. In productie zijn de speelfilm POOR BOY van Ramon Gieling en de korte film BIRDLAND van Ashgan El-Hamus.

Arthur van den Boogaard

Rode draad in het leven van de afgestudeerde econoom en filosoof is de verhalende kant van de sport. Als journalist werkt hij al bijna vijfentwintig jaar voor Het Parool. Voor deze krant recenseerde hij vijftien jaar lang wekelijks een sportboek. Als theatermaker is hij de medebedenker van Sportmonologen; inmiddels ook een televisieprogramma. Hij publiceerde de toonaangevende bloemlezing Sport en bundelde de beste verhalen uit de Nederlandse wielerliteratuur. Hij schreef een special van het Wielertijdschrift De Muur getiteld ‘Slipstroom’ en voor Hard Gras heeft hij de langlopende serie ‘Voetbal en de Kunst van het Schrijven' over het ambacht voetbalschrijven. Zelf schreef hij de boeken Zo Speelden Wij en Het laatste seizoen: het andere gezicht van Johan Cruijff. Voortbordurend op zijn bijdrage aan de film ‘Becoming Zlatan’ ontwikkelt hij bij Doxy mee aan diverse sportprojecten.

Hans de Wolf

Bij diverse documentaire-projecten is het meekijkend advies, en de enorme ervaring van Hans de Wolf regelmatig van onmisbaar belang.

Drie gloednieuwe films, nu op IDFA 2020!

Niet 1 film, niet 2 films, maar 3 gloednieuwe Doxy films in première tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) 2020! Een hele wereld om naar te kijken…

STOP FILMING US: woensdag 7 oktober om 22:55 op NPO2

2DOC: STOP FILMING US van JORIS POSTEMA “Een film die iedereen zou moeten zien.” Woensdag 7 oktober om 22:55 NPO 2.   Na een succesvolle (internationale) online release…