Nieuws

 

De meest besproken campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 was die van Jesse Klaver. Velen waren op zoek naar het verhaal achter de campagne. Dat is één filmmaker gelukt: Joey Boink (in 2015 genomineerd voor een Gouden Kalf). Nadat hij eerder werk had gedaan voor de VVD Amsterdam en PvdA Amsterdam, begon hij als ‘beeldvoerder’ in het campagneteam van GroenLinks. Al snel zag hij dat er meer in zat: een documentaire in de traditie van campagnefilms als ‘De Nacht van Fortuyn’.

Boink: “Een documentaire wordt alleen goed als je als filmmaker heel dicht op je onderwerp zit, ook dan kan je een kritische film maken.” GroenLinks kreeg geen enkele zeggenschap over het filmmateriaal om de onafhankelijkheid van de film zeker te stellen. Ook besloot hij samen met filmproductiebedrijf DOXY en BNNVARA om in de eerste scène van de film aan de kijker uit te leggen hoe deze tot stand is gekomen.

Joey Boink en DOXY vinden het teleurstellend als deze film niet vertoond zou worden. Janneke Doolaard, producent van DOXY, vindt de filmmaker en vooral het publiek de grote verliezers. “Mensen hebben er zoveel over gehoord, laat ze eerst de film zien en dan zelf bepalen wat ze ervan vinden. Nu wordt ze een film ontnomen over de spannendste campagne van de afgelopen verkiezingen. Hopelijk vinden we alsnog een mogelijkheid, want daar is veel vraag naar.”

Voor vragen: info@doxy.nl / 020-422260728 August 2017