Wereld Water Atlas: Mexico City (2018)
Regisseur
Alexander Oey
In samenwerking met
IABR - George Brugmans
Deltares
Planbureau voor de Leefomgeving
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Geïnitieerd door
Rijksoverheid
Met steun van
Verenigde naties (UN)
Wereldbank

Synopsis

De gemeente Mexico City zag wat De Urbanisten met het Benthemplein in Rotterdam hadden gedaan en benaderde het bureau om te zien wat voor oplossingen er konden worden gezocht voor hun miljoenenstad. Door Deltareswerd onderzoek gedaan naar de situatie wat betreft de waterhuishouding. Hans Gehrels (Deltares) legt uit wat Deltares tegenkwam en welke conclusies het trok uit het geval Mexico City. De stad was ooit, in de tijd van de Azteken, een waterstad, vergelijkbaar met Venetië of Amsterdam. Arnoldo Kramer schetst het leven in die tijd. De stad en de mensen waren in balans met de seizoenen en het aanwezige water. Toen kwamen de Spanjaarden. Die gingen niet zachtzinnig met de stad om en zorgden ervoor dat in de eeuwen erna het water werd teruggedrongen wat leidde tot het dichtpleisteren van de bodem zodat er nu in de stad weinig meer van het water is te merken. Totdat het regenseizoen begint en de straten onderlopen omdat het water niet weg kan en het verkeer stil komt te staan.

Tussen de hoge gebouwen in het centrum van Mexico City staat een monument met een engel erop. De ‘Angel of independence’, het symboliseert de Mexicaanse trots in het centrum van de stad. Niets bijzonders. Een monument zoals je dat in veel steden tegenkomt. Maar als je goed kijkt zie je een kleurverschil in de treden van de trap die naar het monument leidt. Van beneden naar boven veertien lichtroze treden en dan negen grijze. Bij de inauguratie van het monument in 1910 lag de bodem van de stad aan de voet van de negen grijze treden. Door het zakken van de stad moesten er veertien treden worden bijgebouwd. Zo kunnen we zien hoeveel Mexico City is gezakt ten opzichte van 1910. Een gevolg van een verkeerde omgang met het water.

Bekijk de hele film hier.

Meer informatie over de het ‘World Water Atlas’ project is hier te vinden:

Website IABR
Website Deltares

Documentaire
Kort

Dierbaren (2020)

Achter de schermen van een groot dierenasiel wordt de gespannen relatie tussen mens en dier zichtbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze aan elkaar geven.  

Skies Above Hebron (2020)

‘Skies Above Hebron’ is een coming of age-verhaal over drie jongens die, elk op hun eigen manier, omgaan met fysieke en mentale obstakels die het leven in hun…

Here We Move Here We Groove (2020)

‘We like beautiful melodies telling us terrible things’

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met je op!