Vrienten & Vrienten in BASMANNEN (2019)
Regisseur
Joris Postema
Uitzending
10 jan 2019, 22u40 NPO2
Coproducent
NTR
(Financiële) partners
NPO-fonds
Camera
Wiro Felix
Geluid
Tim van Peppen
In het kader van
Uur van de Wolf
Lengte
54'

Synopsis

Wat is de uitkomst van een zoektocht van Henny en zijn zoon Xander Vrienten, twee generaties bassisten, naar de magie van de basgitaar en de ziel van de bassist? Zijn de bassisten en hun instrument in de loop der jaren veranderd, of komt het simpelweg nog altijd neer op ‘grooven’?

Henny Vrienten en zijn zoon Xander delen een onvoorwaardelijke liefde voor een instrument, een onderschat instrument ook nog: de basgitaar. Basgitaristen staan in de schaduw, naast de drummer. Niemand merkt ze op, totdat ze stoppen met spelen. Henny is een a-typische bassist. Hij staat vooraan op het podium, zijn baspartijen dicteren het geluid van de band en behoren inmiddels tot het Nederlands cultureel erfgoed. Xander is bassist in de band van Jett Rebel. Hij staat achteraan op het podium, naast de drummer. Henny en Xander verschillen in hun liefde voor hetzelfde. Gedreven door hun passie gaan ze op zoek naar de magie van de basgitaar en de ziel van de bassist. Ze bezoeken oude en jonge Nederlandse bassisten Herman Deinum (71), Rinus Gerritsen (71), Michel van Schie (59), Glen Gaddum jr (35), Gino Cochise (27) en vader en dochter Hein (59) en Jasja Offermans. Zijn het nog altijd de jongens die niet goed genoeg gitaar konden spelen, of heeft er zich tussen de generaties een verschuiving plaats gevonden?

Vanavond! – Vrienten en Vrienten in: Basmannen

Doe Maars Henny Vrienten duikt samen met zijn zoon de wereld van het basgeluid in. Wat is de stijl van de nieuwe generatie? En hoe werden zij en collega's eigenlijk wat ze nu zijn? Vrienten en Vrienten in: Basmannen. Vanavond 22:45 uur, NPO 2!

Geplaatst door Het Uur van de Wolf op Woensdag 9 januari 2019

 

Poster

Documentaire
Muziek

Diep in de Nacht (2022)

Een korte popmusicalfilm van regisseur en scenarist Isis Cabolet (Kutleven, 2020) naar een idee van zangeres/componist Merel Baldé (MEROL), geïnspireerd op de sluiting van alle uitgaansgelegenheden als gevolg…

A Way to B (2022)

Een ‘dansdocumentaire’ en een ode aan levenslust en liefde.

My Maysoon (2023)

Een verhaal over de hoop, twijfel en stilte van een Syrisch gezin in Nederland, die in 2014 hun jongste dochter verloren in de Middellandse Zee.

Publiciteitsmateriaal, een link of een vertoning regelen?