The Mirror and the Window

Envision competitie
IDFA
Beste Nederlandse
Documentaire
2021

Officiële selectie
Ficunam Festival
México
2022

Regisseur
Diego Gutierrez
Co producent Mexico
Daniela Alatorre & Elena Fortes, No Ficción
Creatief producent
Harmen Jalvingh
Producent
Janneke doolaard

Synopsis

Twee mensen op twee verschillende plekken in de wereld vragen filmmaker Diego Gutiérrez om hen te filmen; zijn beste vriend en zijn moeder. Ze weten allebei dat ze niet lang meer te leven hebben. Al pratend proberen beiden zichzelf te begrijpen; de redenen, het doel en het spoor van hun pad door deze wereld.

De nabijheid van hun naderende einde triggert een reis. Een tocht naar een plek zonder spoor van menselijk leven. Een mogelijk vacuüm van kleur, geluid, textuur en geur. Een poging om het niets te visualiseren, om het aan te raken.
Door naar zijn vriend en zijn moeder te luisteren, door zich aan hen te spiegelen en deel te nemen aan die tocht, probeert de filmmaker ergens dichtbij te komen. Bij dat wat niet valt uit te leggen. Waarom zijn we hier? Is het de moeite waard? Is het genoeg?

The Mirror and the Window is en expeditie, een uitdrijving en een bezwering als voorbereiding op de grote sprong in de leegte, in een poging te begrijpen waar het leven om draait.

Media

De Volkskrant ★ ★ ★ – recensie

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/the-mirror-and-the-window-poezie-op-de-drempel-van-de-dood~b3941e22/

NRC ★ ★ ★  – recensie

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/08/intiem-portret-van-twee-stervende-mensen-a4085610

Parool – recensie

https://www.parool.nl/kunst-media/filmmaker-diego-gutierrez-verloor-zijn-moeder-en-zijn-beste-vriend-en-legde-het-vast~bd210797/

Filmkrant – recensie

https://filmkrant.nl/recensies/the-mirror-and-the-window/

 

 

 

Poster

Documentaire

A Way to B

Een ‘dansdocumentaire’ en een ode aan levenslust en liefde.

Gebod 3: Wedwinkel van Mostar (2024)

In een door oorlog verdeelde stad wordt in een klein wedwinkeltje het geloof ingezet om over Gods wil te beschikken. Een film over de menselijke drang om eigen…

My Maysoon (2022)

Een verhaal over de hoop, twijfel en stilte van een Syrisch gezin in Nederland, die in 2014 hun jongste dochter verloren in de Middellandse Zee.

Vragen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met je op!