The Mirror and the Window
Regisseur
Diego Gutiérrez
Coproducent Mexico
Daniela Alatorre & Elena Fortes, No Ficción
Creative Producer
Harmen Jalvingh
Producer
Janneke Doolaard

Synopsis

Twee personen op twee verschillende plekken in de wereld vragen filmmaker Diego Gutiérrez om hen te filmen; zijn beste vriend en zijn moeder. Ze weten allebei dat ze binnenkort dood zullen gaan. Al pratende, proberen beiden zichzelf te begrijpen; de redenen, het doel en het spoor van hun pad door deze wereld.

Hun behoefte om gefilmd te worden met de dood voor ogen zet de filmmaker aan om zelf een fysieke en mentale reis te maken richting de dood. Naar een plek zonder spoor van menselijk leven. Een mogelijk vacuüm van kleur, geluid, textuur en geur. Om te proberen het niets te visualiseren, om het aan te raken: Antarctica.

Door naar zijn vriend en zijn moeder te luisteren, door zich aan hen te spiegelen en door deze reis te maken, probeert de filmmaker ergens dichtbij te komen. Bij dat wat niet valt uit te leggen. Waarom zijn we hier? Is het de moeite waard? Is het genoeg?

Een uitdrijving? Een bezwering?
Een expeditie als voorbereiding op de grote sprong in de onbekende leegte, in een poging te begrijpen waar het leven om draait.

 

Diego Gutiérrez (1966) is een Mexicaans-Nederlandse beeldend kunstenaar, filmregisseur, cameraman en filmeditor, die woont en werkt in Amsterdam.

Hij heeft verschillende beurzen en prijzen voor zijn werk ontvangen, waaronder de FIPRESCI PRIZE voor beste documentaire (Thessaloniki 2013) en het GOUDEN KALF voor beste documentaire (NFF 2013) voor PARTS OF A FAMILY, en de JEAN VIGO PRIZE voor beste regie (Festival Punto de Vista 2015) voor SPOREN.  
Documentaire

Dierbaren (2020)

Achter de schermen van een groot dierenasiel wordt de gespannen relatie tussen mens en dier zichtbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze aan elkaar geven.  

Skies Above Hebron (2020)

‘Skies Above Hebron’ is een coming of age-verhaal over drie jongens die, elk op hun eigen manier, omgaan met fysieke en mentale obstakels die het leven in hun…

Here We Move Here We Groove (2020)

‘We like beautiful melodies telling us terrible things’

Vertoning regelen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met je op!