Paul Blanca, Deze film redt je leven (2021)
Regisseur
Ramón Gieling
Regisseur
Ramón Gieling
DOP
Salvador Gieling
Sound
Wouter Veldhuis

Synopsis

Het ziet ernaar uit dat fotograaf Paul Blanca niet lang meer heeft te leven. In een mogelijk vergeefse poging om een verglijdend leven te behoeden voor een roemloze ondergang, filmen we Paul Blanca op wat misschien zijn laatste tocht is. Dat levensreddende karakter kan niet anders dan een these zijn, want de kans dat hij gered kan worden is klein. Na een leven lang drugs en drank, lijkt zijn lichaam het langzaam te begeven.

Lang geleden was Paul Blanca een internationaal gevierd fotograaf. In New Yorkse kunstkringen vierde hij triomfen, had hij tentoonstellingen, en was hij bevriend met Robert Mapplethorpe, Richard Gere, Julian Schnabel en Keith Haring. Maar alles verbleekte toen Rob Scholte hem in 1995 er ten onrechte van beschuldigde de bom onder diens auto te hebben geplaatst. Blanca werd persona non grata; musea, galeries en verzamelaars verbraken alle contacten, zijn kunstenaarschap werd ondermijnd en zijn leven onderuitgehaald.

Paul Blanca heeft gewild of ongewild altijd de moeilijkste weg bewandeld. Zijn reputatie achtervolgde hem; berucht om zijn verslavingen, zijn controversiële, vaak schokkende foto’s, en zijn grillige, conflictueuze karakter, waardoor mensen dreigden te vergeten dat hij ook nog bijzonder hij was.

In eerste instantie wil de film een document zijn om leven, werk en ondergang van een immens talent te schilderen. Met de camera zijn we getuige van de worsteling van Paul Blanca tegen de vergankelijkheid van zijn lichaam en het onverbiddelijk voortgaan van de tijd. Totdat er uiteindelijk alleen nog foto’s over blijven. De film heeft dan een leven gedocumenteerd dat ons confronteert met de naakte mens en de schoonheid die een ondergang begeleidt.

Documentaire

Dierbaren (2020)

Achter de schermen van een groot dierenasiel wordt de gespannen relatie tussen mens en dier zichtbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze aan elkaar geven.  

Skies Above Hebron (2020)

‘Skies Above Hebron’ is een coming of age-verhaal over drie jongens die, elk op hun eigen manier, omgaan met fysieke en mentale obstakels die het leven in hun…

Here We Move Here We Groove (2020)

‘We like beautiful melodies telling us terrible things’

Vertoning regelen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met je op!