Onverharde weg naar vrede (2019)

Official competition
‘Activist’
Movies That Matter
2019

TRT
Documentary Awards
Istanbul, Turkije
2019

Best Documentary
Human Rights
International Festival
Bogota, Colombia
2019

Official selection
Human Rights
Film Festival
Berlin
2019

Uitzending
22 mei 2019
22u55 NPO2
Regie & Camera
Jaap van ‘t Kruis
Coproducent
EO
Finaniële partner
NPO Fonds
Productie en Geluid Colombia
Juliana Garcia Mutis
Productie Colombia
Marcela Cárdenas-Alvarez
Montage
Manuel Rombley
Sounddesign & Muziek
Tom Jansen
Muziek
Martijn Rooker
Eindredactie EO
Margje de Koning
Creative Producer
Harmen Jalvingh
Producent
Janneke Doolaard
Releasedatum
Onbekend
Lengte
55 min.
Premiere
23 maart 2018
Movies that Matter

Synopsis

Het tekenen van het vredesverdrag tussen de Colombiaanse regering en de FARC op 23 november 2016 maakte op papier een eind aan een 53 jaar lange oorlog in Colombia. Vele jaren bevond het dorp Caldono zich op de frontlinie tussen de twee partijen. Veel guerrilla’s kwamen oorspronkelijk uit Caldono. Ze sloten zich aan bij de FARC op jonge leeftijd en vielen hun eigen dorp jaren lang lastig. Nu moeten ze terugkeren.

Farid, dorpsleider, schrijft een boek over alles wat er is gebeurd in dit dorp. Hij verzamelt verhalen van de dorpelingen zodat niemand iets zal vergeten. Ondertussen is hij ook aan het praten met de FARC om een gesprek te starten tussen de dorpelingen en de guerrilla’s. FARC guerrilla’s Xiomara (27) en Humberto (23) zijn geboren en getogen in Caldono. Ze hebben hun families al jaren niet meer gezien. Komen ze echt terug? Zullen ze de slachtoffers van hun daden horen en zien? Zien ze zichzelf als bevrijders van de mensen? De meeste dorpelingen zien ze als moordenaars. De dorpelingen zijn nog niet klaar voor vergiffenis, maar Farid houdt vast aan zijn droom.

Onverharde weg naar vrede is een intiem portret van het extreem kwetsbare proces van verzoening – Zal de vrede op papier een kans hebben in de realiteit in Colombia?

Poster

Documentaire

A Way to B

Een ‘dansdocumentaire’ en een ode aan levenslust en liefde.

Gebod 3: Wedwinkel van Mostar (2024)

In een door oorlog verdeelde stad wordt in een klein wedwinkeltje het geloof ingezet om over Gods wil te beschikken. Een film over de menselijke drang om eigen…

My Maysoon (2022)

Een verhaal over de hoop, twijfel en stilte van een Syrisch gezin in Nederland, die in 2014 hun jongste dochter verloren in de Middellandse Zee.

Vertoning regelen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!