My Maysoon (2023)

Official Selection

Movies that Matter

2023

Regisseur
Batoul Karbijha
D.O.P.
Hans Bouma
Regie Coach
Sergej Kreso
Co-developer & research
Alessia Barbiero
Montage
Katarina Türler
Sound design & mix
Luuk Hoogstraten
Componist
Marijn Slager
Omroep
EOdocs
Internationale sales
First Hand Films

Synopsis

Filmmaker Batoul Karbijha gebruikt het maken van een film over haar verdwenen zus als middel om erachter te komen wat er is gebeurd en als manier om ermee om te gaan. Voor haarzelf, voor haar familie en voor alle families die geliefden hebben verloren op weg naar een veiligere toekomst.

Op 24 augustus 2014 verdween de 20-jarige Maysoon Karbijha op de Middellandse Zee. Ze was op weg van Syrië naar Europa toen haar boot omsloeg. Van de 712 opvarenden werden er 488 gered, 24 werden uit het water gehaald door de Italiaanse marine en de circa 170 resterende mensen worden sindsdien vermist. Maysoon is één van hen.

Batoul’s zoektocht zet haar op een spoor dat van Sicilië via Tunesië leidt naar Libië, en confronteert haar met begraafplaatsen vol vermiste migranten, in een labyrint van onwetendheid, onverschilligheid en machteloosheid. De zoektocht leidt ook tot een confrontatie met de familie van Batoul. Zij kunnen al jaren niet meer over Maysoon praten en weigeren in stilte te accepteren dat ze er misschien niet meer is. Batoul hoopt dat de zoektocht het mogelijk maakt om met haar familie over Maysoon te praten. Een intiem proces waarin verlies, pijn en hoop elkaar afwisselen.

Poster

Documentaire

A Way to B (2022)

Een ‘dansdocumentaire’ en een ode aan levenslust en liefde.

My Maysoon (2023)

Een verhaal over de hoop, twijfel en stilte van een Syrisch gezin in Nederland, die in 2014 hun jongste dochter verloren in de Middellandse Zee.

Paul Blanca, Deze film redt je leven (2023)

Documentaire over de fotograaf Paul Blanca

Vertoning regelen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met je op!