Matties (2022)
Regisseur
Matties (2022)
Scenarist
Maarten Lebens
Regisseur
Ineke Houtman
Scriptontwikkeling
Annemarie Siemons
Montage
Michiel Reichwein
Omroep
VPRO
(Financiële) partners
CoBO
Nederlands Filmfonds
i.h.k.v.
Telefilm 2022
Producent
Janneke Doolaard
Hoofdrolspeler
Shad Issa Abdullh
Cast
Estefanio Pinas
Ashraf Benkaddour
Yassine el Hamdani
Abdellah Âdmi
Dinyah Salem
Rian Gerritsen
Hicham Khayale
Nora el Koussour
Zenna Noudari

Synopsis

Ilias is twaalf jaar en woont in Amsterdam. Zijn moeder Noor werkt op de tram, zijn vader Ismael is garagehouder. Ilias’ ouders houden veel van hem maar hebben het druk met hun werk waardoor hij er vaak alleen voor staat. Zijn grote zussen wonen al op zichzelf.
Ilias’ grote held is Younes. Younes is zeventien jaar en werkt als jongerenwerker bij het Buurthuis. Ondanks het leeftijdsverschil trekken de jongens veel samen op. Ilias leert bijvoorbeeld van Younes dat hij, als hij iets wil bereiken, focus moet hebben.
Op een dag bakken ze samen pannenkoeken in het buurthuis. Karima en Rachid, vrienden van Ilias, zijn er ook. Bruno, een van de oudere jongens uit de buurt, loopt binnen en pikt alvast een pannenkoek. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en Younes en Bruno krijgen er bijna een aanvaring over. Dan wordt Bruno gebeld. Hij verdwijnt uit zicht, er gaat duidelijk iets niet goed. Ilias volgt hem en vraagt wat er aan de hand is. Bruno zit in de problemen. Ilias kan hem helpen door een envelop te bezorgen. Hij krijgt er 50 euro voor. Ilias is diep onder de indruk, pakt het geld en de envelop aan. Als Younes hem later met de envelop ziet, pakt hij die meteen af.
Die avond wordt Younes doodgeschoten. Het blijkt een vergismoord, hij was op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Ilias is totaal in de war en rouwt. We zien hem worstelen met hoe hij daar mee om moet gaan. Hij zondert zich steeds meer af van zijn ouders, vrienden en school.
Bruno weet hem in de periode dat hij labiel is voor zijn karretje te spannen. Hij werpt zich op als zijn nieuwe mattie en vraagt hem te helpen bij het bezorgen van zakjes met wit poeder.
De 50 euro die Ilias eerder kreeg, heeft hij uitgegeven aan een mooie ketting voor zijn moeder. Dat hij voor dat geld niet echt ‘gewerkt’ heeft, maakt dat hij volgens Bruno een schuld bij hem heeft. Om die schuld in te lossen moet hij helpen met het bezorgen van de zakjes.
Langzaam wordt Ilias meegezogen door het geld dat hij ermee verdient. Karima, het meisje dat hij leuk vindt en dat hem ook leuk vindt, wil graag een mooie telefoon… en zonder het echt te willen neemt Ilias meer en meer klusjes aan.
Ilias is geen heilig boontje. Hij is een jongen die gedurende de film in verwarring is. Langzaamaan komt hij tot begrip van de wereld om hem heen en krijgt hij de focus waar zijn vriend Younes altijd op doelde. Uiteindelijk maakt hij een dappere keuze, waarbij hij lijnrecht tegenover Bruno komt te staan en hem confronteert met zíjn keuzes.

Jeugd
Speelfilm

Happy Days (2024)

Een gezin -vader, moeder, dochter- houdt door het plotselinge vertrek van de vader met een schok op te bestaan. Om de leegte te vullen, gaan ze alledrie instinctief…

Happy Palace

‘Pas op wat je eet’

Vragen?

Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met je op!