In de armen van Morpheus (2019)

Official selection
Netherlands
Film Festival
2019

Karlovy Vary
International
Film Festival
2019

Official selection
Antenna Documentary
Film Festival
2019

Official selection
Noordelijk
Film Festival
2019

Official selection
Beldocs International
Film Festival
2020

Regisseur
Marc Schmidt
Coproducent
KRO-NCRV
Associate Directors (België)
Geselecteerd voor
EAVE 2014
Camera
Jean Counet
Geluid
Marcel de Hoog
Benny Jansen

Synopsis

Alleen in de slaap kun je ontsnappen aan de logica van het dagelijks leven. Door te vergeten en te dromen. Maar wat als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? In de armen van Morpheus is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons. Roselien is altijd moe en valt overal in slaap. Er is een werkzaam medicijn, maar tegen welke prijs? Emily wordt geplaagd door apocalyptische nachtmerries en agressie tijdens slaapwandelen. Een ritueel lijkt uitkomst te bieden. Hun verhalen raken verweven met een dichteres die hele nachten door Brussel dwaalt, een moeder met levensechte slaapverlamming en een muzikant met luide explosies in zijn hoofd. Eén man vat hooguit twee uur een droomloze slaap en rest een doorwaakt bestaan. Ben je degene in je slaap, of de persoon als je wakker bent? Is je dagelijkse leven een gevolg van hoe je de nacht bent door gekomen of is je nachtleven een verwerking van je dagelijkse bestaan?

De logica van de droom wint het van de documentaire realiteit als In de armen van Morpheus geleidelijk verandert in een zinnenprikkelend mozaïek van radicale slaapervaringen; natuurgetrouwe observaties bevatten bevreemdende elementen en een gesprek vindt plaats in een droom van een uitgebrand huis. In een tijdperk dat efficiëntie en controle hoog in het vaandel staan brengt Marc Schmidt een cinematografische ode aan de absurde en ongrijpbare kanten van ons bestaan.

 

Poster

Documentaire

Stop Filming Us (2020)

“We don’t see things as they are, we see them as we are” (Anaïs Nin)

In de armen van Morpheus (2019)

Een oefening in overgave

Onverharde weg naar vrede (2019)

Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Nu de vrede is getekend in Colombia keren de kinderen van Caldono weer terug naar hun gebombardeerde dorp.…

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!