Het mysterie van de melkrobots (2017)

Officiële selectie
NEDERLANDS
FILM FESTIVAL
2017

Officiële selectie
NATOURALE
2018

Regisseur
Vuk Janić
Filmplan
Vuk Janić
Paul Teunissen
Coproducenten
IKONdocs
KRO-NCRV
Distributeur
Periscoop Film
Camera
Hans Bouma
Geluid
Marcel de Hoogd
Componist
Micha Molthoff
Editor
Stefan Kamp
Sounddesign
Tom Jansen
Regie-assistent en productieleiding
Annemiek Munneke
Research
Yvonne Roerdink
Maud van der Varst & Annemiek Munneke
Productie coördinator
Coen Soepboer
Postproductie coördinator
Matthijs van de Laar
Uitvoerend producent
Sylvia Baan
Creative producer
Harmen Jalvingh
Producent
Janneke Doolaard
Première
23 sept 2017
Nederlands Film Festival
Uitzending
4 jun 2018, NPO2
Lengte
81 min.

Synopsis

Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico’s en werken harder dan bijna iedereen. Maar wat als er iets mis gaat? Een documentaire over kwetsbaarheid van de moderne boer.

Toen Johan van Rijthoven, een Brabantse boer, drie melkrobots aanschafte, kon hij niet voorzien hoezeer de machines zijn leven op zijn kop zouden zetten. Door de robots zou de melkproductie omhoog gaan. Dat moest ook, want zoals veel boeren had Johan bij de bank een hoge lening afgesloten om de investering in de stal en de melkrobots te kunnen betalen. Maar de robots functioneerden niet. In plaats van meer, gaven de koeien minder melk. En de schulden stapelden zich op. De Van Rijthovens beginnen een rechtszaak tegen de multinational en de dealer van de robots en eisen een schadevergoeding. In zijn wanhoop zoekt Johan ook zijn toevlucht bij ‘energetisch manager’ Stef Freriks, die meent dat de problemen bestaan door “verkeerde, dolende energievormen” op het erf…

De strijd om gerechtigheid confronteert Johan niet alleen met de cynische machinaties van het hedendaagse landbouwbeleid, maar ook met zichzelf en zijn directe omgeving. Het wordt een strijd tegen zichtbare en onzichtbare machten – die Johan en zijn familie al snel boven het hoofd groeit. Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren – maar dan achter gesloten deuren. Deze film is ontstaan in het kader van Teledoc – een samenwerkingsverband van het Nederlands Filmfonds, CoBO-fonds en NPO, en een coproductie van DOXY met IKONdocs & KRO-NCRV.

Poster

Documentaire

A Way to B

Een ‘dansdocumentaire’ en een ode aan levenslust en liefde.

Gebod 3: Wedwinkel van Mostar (2024)

In een door oorlog verdeelde stad wordt in een klein wedwinkeltje het geloof ingezet om over Gods wil te beschikken. Een film over de menselijke drang om eigen…

My Maysoon (2022)

Een verhaal over de hoop, twijfel en stilte van een Syrisch gezin in Nederland, die in 2014 hun jongste dochter verloren in de Middellandse Zee.

Vertoning regelen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!