Here We Move Here We Groove (2020)

Official selection
Dutch competition
IDFA
2020

Official selection
Moscow International
Film Festival
2021

Official selection
DOK.fest München
Film Festival
2021

Official selection
Go East
Film Festival
2021

Official selection
Movies that Matter
Film Festival
2021

Regisseur
Sergej Kreso
Camera
Wiro Felix
Geluid
Alex Booy
Kees de Groot

Montage
Gys Zevenbergen
Sound design & Mixage
Alex Booy
Met
o.a. DJ Robert Soko
Producent
DOXY
Janneke Doolaard
Harmen Jalvingh
Sylvia Baan
Coproducent
EOdocs
Financieel partners
Nederlands Filmfonds
NPO Fonds
Creative Europe MEDIA
ERT Griekenland
World sales
Rise and Shine
Status
World premiere: IDFA 2020
Lengte
92 minuten
55 minuten

Synopsis

Robert Soko brengt culturen bij elkaar door muziek te mixen. “Here we move here we groove” laat zien hoe hij muziek gebruikt om te reageren op de veranderingen in de wereld om hem heen. Om zichzelf en zijn muziek opnieuw uit te vinden, zoekt Robert verbinding met andere migranten-muzikanten, dwars door Europa. Wanneer hij in Bosnië de jonge Afghaanse rapper Ferdows ontmoet, besluit hij hem te helpen; Ferdows is al achttien maanden op pad en droomt ervan een beroemde muzikant in Berlijn te worden. Is het ruimdenkende Europa echt verdwenen of kan muziek nog steeds mensen bij elkaar brengen?

In zijn jeugd heeft Robert Soko geleerd dat je altijd moet blijven bewegen om te kunnen overleven. Een overtuiging die zijn persoonlijkheid en identiteit heeft gevormd sinds hij als tiener de Joegoslavische oorlog is ontvlucht en taxichauffeur werd in Berlijn. Robert paste zich aan, mengde zijn Balkan roots – ook letterlijk- met het Duitse stadsleven en transformeerde tot een beroemde DJ: de grondlegger van de muziekstroming ‘Balkan Beats’. Maar de wereld om hem heen veranderde, net als de smaak van het publiek, wat Robert Soko dwingt om weer te bewegen.

“Here we move here we groove” vertelt het verhaal van Robert Soko, een man die culturen bij elkaar brengt door muziek te mixen. De film toont hoe hij muziek gebruikt om te reageren op de veranderingen in de wereld om hem heen. Om zichzelf en zijn muziek opnieuw uit te vinden, zoekt hij andere, nieuwe migranten-muzikanten. Mensen die, net als hij twintig jaar geleden, op zoek zijn naar een manier om te overleven en een plek te vinden in hun nieuwe samenleving.

Robert werkt samen met migranten uit Berlijn, maar zijn zoektocht brengt hem ook naar de randen van Europa, naar migrantenroutes in Bosnië en de straten van Thessaloniki en Marseille. Wanneer Robert de jonge Afghaanse rapper Ferdows in Bosnië ontmoet, besluit hij hem te helpen. Ferdows is al achttien maanden op pad en droomt ervan om een beroemde muzikant in Berlijn te worden. De vraag is of ze zullen slagen. Is het ruimdenkende Europa echt verdwenen of kan muziek nog steeds mensen bij elkaar brengen?

World Sales
Berlin’s Rise and Shine Grabs Worldwide Rights to IDFA Player ‘Here We Move Here We Groove’ (Variety.com)

Recensies
“Een nieuwe Europese (muziek)taal, die ook nog eens swingt als een tiet” – de Docupdate

Poster

Documentaire
Muziek

A Way to B

Een ‘dansdocumentaire’ en een ode aan levenslust en liefde.

Diep in de Nacht

Een korte popmusicalfilm van regisseur en scenarist Isis Cabolet (Kutleven, 2020) naar een idee van zangeres/componist Merel Baldé (MEROL), geïnspireerd op de sluiting van alle uitgaansgelegenheden als gevolg…

Gebod 3: Wedwinkel van Mostar (2024)

In een door oorlog verdeelde stad wordt in een klein wedwinkeltje het geloof ingezet om over Gods wil te beschikken. Een film over de menselijke drang om eigen…

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met u op!