Geboren boeren (2016)
Regisseur
Jack Janssen
Coproducent
EO
Financieel partner
CoBO
Camera
Hans Bouma
Montage
Chris van Oers
Uitzending
4 jan 2015
Lengte
55 min.

Synopsis

De moderne veehouder John Klaver manoeuvreert in GEBOREN BOEREN met de hele familie op eigenzinnige wijze tussen traditie en vernieuwing op het platteland. De hedendaagse boer moet een nachtmerrie ondergaan om zijn droom te kunnen realiseren: De bouw van een megastal die 700 koeien kan herbergen, om hun kaasfabriek volledig zelf van melk te kunnen voorzien; van grasspriet tot verpakking, alles in eigen beheer. Het regionale product waar de Klavers trots op willen zijn.

De milieu- en dierenbeweging komen in het geweer, en ook de buurvrouw is verre van blij met de beoogde uitbreiding. Ze stuurt bezwaarschrift na bezwaarschrift, met een slepende strijd om de vergunning tot gevolg. Bovendien wordt dierenliefde volstrekt anders beleefd aan weerszijde van het erf. Vooral het jagen, dat de Klavers in het bloed zit, is de buurvrouw een doorn in het oog.

De film laat zien dat een agrarisch bedrijf in het kleine Nederland razendsnel tegen haar grenzen aanloopt. Een haast onvoorstelbare regelgeving drijft de ondernemers tot wanhoop. Aan de andere kant blijft, door de nuchtere weerbaarheid van de familie Klaver en de dagelijkse schoonheid van de natuur, de relativiteit altijd in zicht.

Poster

Documentaire

A Way to B

Een ‘dansdocumentaire’ en een ode aan levenslust en liefde.

Gebod 3: Wedwinkel van Mostar (2024)

In een door oorlog verdeelde stad wordt in een klein wedwinkeltje het geloof ingezet om over Gods wil te beschikken. Een film over de menselijke drang om eigen…

My Maysoon (2022)

Een verhaal over de hoop, twijfel en stilte van een Syrisch gezin in Nederland, die in 2014 hun jongste dochter verloren in de Middellandse Zee.

Vertoning regelen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!