Erbarme Dich – Matthäus Passion Stories (2015)

Kristallen Film

Nederlands Film

Festival 2015

Official Selection

IFFR Live

2015

Official Selection

Göteborg International

Film Festival 2015

Official Selection

Vision du Reel

2015

Official Selection

Jeonju International

Film Festival 2015

Regisseur
Ramón Gieling
Coproducent
KRO-NCRV
Financiële partners
Nederlands Film Fonds
Mediafonds
CoBO
Prins Bernhard Cultuurfonds
Fonds21
Distributeur
Cinemien
Sales agent
Doc&Film
Cinematography
Goert Giltay
Sound
Wouter Veldhuis
Editor
Barbara Hin
Sound design
Marc Lizier
Research & Director’s assistant
Gabriella Adèr
Line Producer
Sylvia Baan
Producer
Janneke Doolaard
Première
25 jan 2015, IFFR
Uitzending
24 maart 2016, NPO2
Lengte
99 min.

Synopsis

In een labyrintische vertelling doet een aantal personages, waaronder operaregisseur Peter Sellars en schrijfster Anna Enquist, verslag van hun bijzondere verhouding met Bachs muziek.

Orkest, solisten en koor van dirigent Pieter Jan Leusink voeren de Matthäus Passion op en begeleiden de verhalen met hun muziek. Met een pijnlijke levensgeschiedenis waarin het muziekstuk een allesoverheersende rol heeft gespeeld, is Leusink ook een van de hoofdpersonen. We luisteren verder naar de ontroerende verhalen van o.a. koordirigent Simon Halsey, Russische sopraan Olga Zinovieva en enkele leden van het Amsterdamse daklozenkoor De Straatklinkers. Het lijdensverhaal van de Matthäus Passion is niet alleen tijdloos, maar ook vertrouwd: ondanks onze verschillen delen we het geheim van de muziek.

Tijdens de opvoering vertellen ook andere personages over hun verhouding met dit stuk. Verhalen als die van operaregisseur Peter Sellars, daklozen, koordirigent Simon Halsey, choreograaf en danser Emio Greco, schrijfster Anna Enquist en anderen wisselen elkaar moeiteloos af. We zoeken ze op in hun huis, op hun werk of op andere plekken waar ze hun persoonlijke verhaal met ons delen. Maar we zien ze ook allemaal in de vervallen kerk.

Poster

 

Documentaire
Muziek

Diep in de Nacht (2022)

Een korte popmusicalfilm van regisseur en scenarist Isis Cabolet (Kutleven, 2020) naar een idee van zangeres/componist Merel Baldé (MEROL), geïnspireerd op de sluiting van alle uitgaansgelegenheden als gevolg…

A Way to B (2022)

Een ‘dansdocumentaire’ en een ode aan levenslust en liefde.

My Maysoon (2023)

Een verhaal over de hoop, twijfel en stilte van een Syrisch gezin in Nederland, die in 2014 hun jongste dochter verloren in de Middellandse Zee.

Vertoning regelen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met je op!