Dit is je laatste kans (2018)
Regisseur
Alaye van Empel - Aderemi
Coproducent
EO
Teledoc Campus
CoBO
Nederlands Filmfonds
NPO
Camera
Rachid el Mourif
Alaye van Empel - Aderemi
Wiro Felix
Montage
Mieneke Kramer
Sounddesign
Jaim Sahuleka
Postproductiehuis
Feverfilm
Uitzending
zondag 20 januari 2019
23:30 NPO3
Première
Nederlands Film Festival 2018
Lengte
28 min.

Synopsis

Er bestaat een groep uithuis geplaatste jongeren die, als gevolg van alles wat zij hebben meegemaakt, zich moeilijk in het gareel laat houden; vaak gehard door de straatcultuur laten ze zich door niemand de les lezen. Michell Requena heeft de gave om met harde hand wel tot deze jongeren door te dringen. Zijn gezinshuis is een laatste kans.

De film toont hoe Michell als een breekijzer tot de jongeren doordringt om hen te dwingen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen handelen. Hij zorgt ervoor dat elk klein of groot, goed of slecht besluit dat ze nemen consequenties voor ze heeft. Ergens in het fort van discipline en strengheid dat Michell voor deze jongeren heeft gebouwd zit ook een zachte kamer voor vergevingsgezindheid.

Want Michell heeft ook oog voor de achtergrond van deze jongeren. Zij weerspiegelen de zelfkant van onze samenleving. In die reflectie zien we kinderen van tienermoeders, van ouders met verslavingsproblematiek, gedragsstoornissen en een omgeving van fysieke en mentale mishandeling. Er zijn natuurlijk ook ouders die in hun zoektocht naar een passende opvoeding tegen dusdanige gedragsproblemen van hun kinderen aanlopen, dat ze – ondanks de goede wil – er niet meer uitkomen. In het ouderlijk huis en alle instellingen waar de kinderen ze daarna moesten verblijven hebben deze jongeren geleerd om hard te zijn en te vechten voor zichzelf. Michell dwingt ze om deze vechtmodus te verlaten en zich kwetsbaar te durven opstellen. Maar bovenal moeten ze voor hun eigen handelen verantwoordelijkheid gaan nemen. Het gezinshuis van Michell is een forse interventie op jonge levens die al veel te verduren hebben gehad.

Is hij een zachte of veel te harde heelmeester? Dat is wellicht ook een vraag die op dit moment echoot in onze samenleving, waar de termen eigen verantwoordelijkheid en lik op stuk steeds vaker de boventoon gaan voeren.

Poster

Documentaire
Kort

Dierbaren (2020)

Achter de schermen van een groot dierenasiel wordt de gespannen relatie tussen mens en dier zichtbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze aan elkaar geven.  

Skies Above Hebron (2020)

‘Skies Above Hebron’ is een coming of age-verhaal over drie jongens die, elk op hun eigen manier, omgaan met fysieke en mentale obstakels die het leven in hun…

Here We Move Here We Groove (2020)

‘We like beautiful melodies telling us terrible things’

Vertoning regelen?

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!