Birdland (2020)
Regisseur
Birdland (2020)
Scenario & Regie
Ashgan El-Hamus
(Financiële) partners
Nederlands Filmfonds
Camera
Sam du Pon
Production Design
Clara Bragdon
Productie team
Denise van den Hoek
Josephine Moen

Synopsis

Een grote groep zwarte vogels vliegt over het terrein van een woonwagenkamp aan de rand van de stad. In een van de woonwagens wordt Rosie(8) wakker. Bloot ligt ze tegen haar moeders rug aan en volgt met haar vingers de lijnen de tattoos op Joy’s(27) rug. Even later vlecht Rosie Joy’s lange haren in, waarna ze haar eigen haren op dezelfde manier invlecht. Net als haar moeder. Tot de honden van de buurman aanslaan en de twee uit bed springen op de buurman en zijn honden tot de orde te roepen. Alsof ze de baas van het terrein zijn rennen de twee naar buiten, en schelden buurman Bas en zijn honden de huid vol. Dit zijn Rosie en Joy, twee handen op één buik, een team door dik en dun.

Als Joy even later staat te douchen bestudeert Rosie haar, en blijft haar blik handen op een bloedstraaltje dat langs Joy’s been loopt. Rosie fronst en kijkt er met een vies gezicht naar. Ze wil van haar moeder weten of het pijn doet. Joy schiet in de lach en wuift de vraag al lachend weg.

Joy vertrekt naar werk, en de dag die volgt neemt zijn loop. Rosie vermaakt zich buiten, met de andere kinderen op het kamp. Het woonwagenkamp is een hechte community waarin iedereen elkaar al jaren kent. Dan trekt Rosie zicht terug, hun woonwagen in. Ze maakt lunch voor zichzelf en begint dan uit pure verveling en nieuwsgierigheid op onderzoek uit te gaan in haar moeders kledingkast. Ze trekt wat van haar moeders kleren aan en langzaam maar zeker probeert Rosie te transformeren in Joy. Ze kijkt naar zichzelf in de spiegel. Bijna goed. Nog één ding ontbreekt. Als er op dat moment ineens een vogel keihard tegen het raam van de woonwagen vliegt en voor dood blijft liggen, komt Rosie op een idee.

Zo wordt Rosie in één dag de jonge vrouw die haar moeder is, tot grote schrik van Joy, die haar dochter uiteindelijk probeert te laten zien dat het oké is om nog even kind te blijven.

Kort

Birdland (2020)

In BIRDLAND wordt de vrije opvoeding die Rosie krijgt van haar moeder Joy, voor het eerst op de proef gesteld als Rosie probeert net zo volwassen te zijn…

Wereld Water Atlas: Mexico City (2018)

Overtuigende verhalen en een platform voor actie

Dit is je laatste kans (2018)

Michell Requena weet als hulpverlener met een onorthodoxe methode destructieve gedragspatronen van uithuis-geplaatste jongeren te doorbreken. De film brengt ons in nauw contact met deze aanpak.

Interesse of meer weten? Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met je op!