14 jaar vast (2019)
Regisseur
Roy Dames
Regisseur
Roy Dames
Co-regisseur & editor
Jos Driessen
Coproducent
BNNVARA
(Financiële) partners
NPO-fonds

Synopsis

De inmiddels 34-jarige Max werd op zijn zeventiende veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Max, die vanaf het eerste verhoor ontkend heeft, werd toch veroordeeld en kwam met tbs terecht in diverse gevangenissen. Uiteindelijk zou hij veertien jaar vast zitten, mede omdat hij gedurende al die jaren pertinent iedere behandeling weigerde. Nu is Max vrij, maar de traumatische tijd die achter hem ligt, weerhoudt hem ervan alsnog zijn weg in de samenleving te vinden. Veertien jaar detentie laat zich niet zomaar uitwissen: Max liep onder andere PTSS (posttraumatisch stressyndroom) op. Hoe kan het dat hij zo lang heeft vast gezeten? Is het tbs-systeem wel ingericht voor tegendraadse jongens zoals hij? In 14 JAAR VAST gaat Max op zoek naar antwoorden. Bestaat er zoiets als genoegdoening in zijn situatie en zal Max zijn leven weer op kunnen pakken?

Regisseur Roy Dames (1953) is onder andere bekend van de documentaires Foute Vrienden(2011) en Willems Kantine (2006). Door de soms jarenlange opname-periode – voor Foute Vrienden bijvoorbeeld zestien jaar – slaagt Dames erin om een vertrouwensband op te bouwen met zijn personages. Dit zorgt vaak voor bijzondere scène’s. Op dit moment werkt Dames aan een vervolg op Foute Vrienden. De samenwerking met producent DOXY Films heeft eerder geresulteerd in de Teledoc De Sekspolitie en Mijn geniale broer Harry. Voor BNNVARA maakte Roy Dames eerder Verloren Dochters over slachtoffers van loverboys.

Regisseur Jos Driessen (1958) is vooral bekend als documentaire editor, en werkt in die hoedanigheid al jaren intensief samen met Roy Dames. Zodanig dat er in feite sprake is van een co-regisseurschap. Voor de nieuwe documentaire ‘Afrikaanse Bruid’ ging hij samen met Roy Dames naar Afrika, en ook ‘14 jaar vast’ deden ze samen.

Als editor werkte hij aan internationaal succesvolle documentaires als Buddha’s Lost Children, Stand van de Sterren, Lomax the Songhunter en Bezness as Usual. Voor BNNVARA monteerde hij  ‘Rebelse Stad’ en ‘De Treinreis’.

Documentaire

Onverharde weg naar vrede (2019)

Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Nu de vrede is getekend in Colombia keren de kinderen van Caldono weer terug naar hun gebombardeerde dorp.…

14 jaar vast (2019)

een documentaire van Roy Dames & Jos Driessen

Vrienten & Vrienten in BASMANNEN (2019)

Wat is de uitkomst van een zoektocht van Henny en zijn zoon Xander Vrienten, twee generaties bassisten, naar de magie van de basgitaar en de ziel van de…

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en
we nemen zo snel mogelijk contact met u op