Distributie rechten van STOP FILMING US verkocht aan de VS

Productiebedrijf DOXY Films en distributeur Video Project zijn tot een overeenkomst gekomen om de documentaire STOP FILMING US van Joris Postema uit te brengen in Noord-Amerika.

Arlin Golden, directeur van operations en outreach bij Video Project, beschrijft de film als “een slimme en effectieve manier om vraagstukken omtrent dekolonisatie op de kaart te zetten.”

Kan een westerse filmmaker iets van waarheid vangen over Congo? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ alleen maar schade en frustratie? Aan de hand van drie jonge kunstenaars uit Goma die zich verzetten tegen eenzijdige westerse beeldvorming, probeert Joris Postema de vooroordelen te ontdekken die hen en ons in de greep houden. Ook ontstaan vragen over het perspectief van de film zelf: Is een witte regisseur in staat om een film te maken over Congolese beeldvorming, of wordt het toch vooral een verhaal uit zijn eigen westerse koker? 

De missie van Video Project is om de maatschappij met in het bijzonder het onderwijs, te voorzien van de beste films en series over actuele, kritische, sociale en universele kwesties. Met als doel bewustzijn te vergroten en aan te zetten tot actie.

Sinds de Nederlandse release van Stop Filming Us in april, is de film beschikbaar op de online platforms; Picl, Vitamine Cineville, Pathé Thuis, Vimeo on Demand, CineMember en het Belgische platform Dalton. Ook worden nationaal en internationaal speciale vertoningen georganiseerd en vinden inzichtelijke webinars plaats met kijkers en gasten van over de hele wereld. Zo staan bijvoorbeeld het Afrika Museum, Universiteit Maastricht en de Ierse organisatie Comhlámh op de agenda. De film is onderdeel van de eerste selectie Docs for Sale (IDFA), is opgenomen in het Nederlands Film Festival educatieprogramma en doet mee aan de Gouden Kalf competitie.

De film is een goed startpunt voor een eerlijk en open gesprek over onze eigen vooroordelen.

Stop Filming Us won de Dutch Movies Matter Award op het Movies that Matter Festival: “prachtige beelden en boeiende dialogen hebben gezorgd voor een frisse benadering van een lastig onderwerp. Het is een film met verschillende facetten met fantastische personages die we op de meest authentieke manier intiem leren kennen.”

“Stop Filming Us zet de thematiek op scherp” **** – Volkskrant

“Het is een film die ertoe doet. Die prikkelt **** – NRC 

Stop Filming Us is een discussie en deze discussie eindigt niet bij de film.” – STAND

STOP FILMING US is een film van DOXY in coproductie met EOdocs en is mede mogelijk gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, het NPO-fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Noot voor de relatie / niet voor publicatie
Voor meer informatie neem contact op met Bonnie Henderson via bonnie.henderson@doxy.nl of +3120 2380 502