STOP FILMING US: woensdag 7 oktober om 22:55 op NPO2

2DOC: STOP FILMING US van JORIS POSTEMA
“Een film die iedereen zou moeten zien.”

Woensdag 7 oktober om 22:55 NPO 2.

 

Na een succesvolle (internationale) online release wordt de tv-versie van deze veelgeprezen documentaire morgenavond uitgezonden.

Is een witte, westerse regisseur in staat om de Congolese werkelijkheid te laten zien? In ‘Stop Filming Us’ bevragen Congolezen de postkoloniale blik van regisseur Joris Postema. De film toont hoe machtsongelijkheid tussen Afrika en het Westen een vorm heeft aangenomen van ontwikkelingshulp en zich manifesteert in eenzijdige westerse berichtgeving van oorlog en geweld, om zo de aanwezigheid van de hulpindustrie te legitimeren; ontwikkelingswerk is big business. Terwijl Joris dit grote thema en het daaraan verbonden mechanisme zichtbaar wil maken wordt hij geconfronteerd met alternatieve zienswijzen van Congolese kunstenaars..

 

“Goede bedoelingen zijn niet meer genoeg”
Online te zien is ook DOCTALKS: IN GESPREK MET JORIS POSTEMA door Nadia Moussaid. “De film is pas geslaagd als het westerse publiek ‘m heeft gezien, als er wat mee gedaan wordt,” aldus de regisseur, en “Een goede documentaire geeft geen antwoorden, maar roept vragen op”.

“Een film die iedereen zou moeten zien.” Maarten Moll – Het Parool

“Het is een film die ertoe doet. Die prikkelt.” **** –  NRC

“Zo zet Stop Filming Us de thematiek op scherp, zonder taai of theoretisch te worden. Dat is vooral te danken aan het zelfkritische perspectief en aan het organische karakter van de film, die constant openstaat voor wat op zijn pad komt” **** – Kevin Toma, de Volkskrant

Winnaar Dutch Movies Matter Award 2020 en genomineerd voor de Prix Europa en Willy Brandt Documentary Film Award for Freedom and Human Rights.

 

STOP FILMING US is een film van DOXY in coproductie met EOdocs en is mede mogelijk gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, het NPO-fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.